A hollandi mártás a sok vajnak köszönhetően még a majonéznél is selymesebb.

Egyre több friss zöldség közül válogathatsz a piacokon, amik megsütve, párolva, jól sikerült hollandi mártással leöntve fantasztikusak lehetnek ebédre, vacsorára is. A felvert mártás vagy meleg majonéz néven is ismert szósz akkor az igazi, ha sűrű, selymes. Lehetőleg annyit készíts, amennyi egy alkalommal elfogy, mert nem tesz neki jót, ha pihenteted.

Hozzávalók:

* 12 dkg vaj
* 4 db tojássárga
* 2 evőkanál víz
* 0.5 db citrom leve
* só
* bors

Elkészítés:

A vajat olvaszd fel alacsony lángon, vigyázz, hogy ne barnuljon meg, majd rakd félre. Egy lábosba tölts félig vizet, és forrald fel. Tegyél rá egy tűzálló tálat, de ügyelj arra, hogy ne érjen bele a vízbe. Rakd bele a tojássárgákat, és adj hozzá két evőkanál vizet. Vízgőz felett, kis lángon kevergesd három-négy percig, hogy besűrűsüdjön. Figyelj, hogy ne forrósodjon túl a tojás, mert akkor kicsapódik.

Húzd le a tűzről, és kis részletekben dolgozd hozzá a vajat, add hozzá a citromot, és ízesítsd sóval, borssal. Tedd vissza a vízfürdőre, kevergetve főzd egy-két percig. Amikor eléri a kívánt sűrűséget, húzd le a tűzről, és rögtön tálalhatod.