A rakott krumplit minden formában imádjuk, brokkolival gazdagítva, jó szaftosan tuti nyerő.

A rakott krumpli egyik nagy előnye, hogy mindig a hűtőd tartalmához és az ízlésedhez igazíthatod. Néha lépj túl a klasszikus tojásos, kolbászos, tejfölös variáción! Ezúttal brokkolival készül, és akár újkrumplit is használhatsz hozzá. Míg a zöldségek omlósra sülnek, a vastag sajtréteg jó ropogós lesz.

Hozzávalók 4 személyre:

* 1 fej brokkoli
* 70 dkg krumpli
* 10 dkg gouda sajt
* 10 dkg trappista sajt
* 4 dl tejszín
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 evőkanál liszt
* 1 evőkanál vaj
* 1 db vöröshagyma
* só
* bors
* szerecsendió

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, ha újburgonyát használsz, elég megkapargatni. Főzd 15-20 percig, majd szűrd le, csepegtesd le, és karikázd fel. A brokkolit szedd rózsákra, és sós vízben főzd hét-nyolc percig.

Egy lábosban hevítsd fel a vajat, majd add hozzá az aprított vöröshagymát, és kevergetve süsd két-három percig. Szórd hozzá a lisztet, a borsot, a sót, a szerecsendiót, majd öntsd fel a zúzott fokhagymával elkevert tejszínnel. Forrald fel, közben folyamatosan kevergesd. Add hozzá a sajt felét, és kis lángon főzd egy-két percig, vagy amíg a sajt megolvad, és a szósz jó sűrű lesz, majd húzd le a tűzről.

Egy tűzálló edényt kenj ki zsiradékkal, és rétegezd bele a zöldségeket, majd borítsd le a sajtos, tejszínes szósszal. Reszeld a tetejére a maradék sajtot. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 40 perc alatt. Amikor a zöldségek puhák, a sajt megolvadt, kiveheted a sütőből.