Hozzávalók

👉 30dkg szárazbab
👉 40dkg karaj
👉 3gerezd fokhagyma
👉 1fej vöröshagyma
👉 néh bors
👉 2db babérlevél
👉 1.5l alaplé
👉 2szál sárgarépa
👉 1szál fehérrépa
👉 0.5db zellergumó
👉 1db karalábé
👉 friss petrezselyemzöld
👉 só

A rántáshoz:
👉 3ek olaj
👉 1ek liszt
👉 1tk őrölt pirospaprika
👉 40dkg tarja
👉 40dkg csülök
👉 1.5l víz

Elkészítés

A babot előző este hideg vízbe beáztatjuk.

Másnap a füstölt húst, a beáztatott és lecsepegtetett babot, a megpucolt egész fokhagymát és hagymát, egész borsot, babérlevelet egy fazékba tesszük, majdfelöntjük annyi hideg vízzel vagy alaplével, hogy ellepje a húst.Alacsony lángon egy órán át főzzük, közben kóstolgatjuk elég füstös, sós-e a leve.

Később hozzáadjuk a tisztított, darabolt zöldségeket, a petrezselymet és addig főzzük, amíg a levesben minden átpuhul. Amennyiben szükséges, sózzuk még.

A rántáshoz az olajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet és folyamatos kevergetve megpirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával.Végül beleöntjük a levesbe ésösszeforraljuk. Csipetkével lehet még dúsítani, de ez így is nagyon tartalmas.