A vörös bársony torta nevét a tészta élénkvörös színéről kapta. A lapokat lágy, mascarponés krém fogja össze, amiből a süti külsejére is juttathatsz.


Angliában régóta népszerű a vörös bársony torta, aminek az elkészítésében valójában nincs semmi ördöngösség: egyszerű kevert tésztáról van szó, amely élénk színét az ételfestéknek köszönheti. A recept különlegessége az író, a vajköpülés mellékterméke, állagában leginkább a lefölözött tejre hasonlít.

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához
👉 20 dkg liszt
👉 15 dkg cukor
👉 5 g cukrozatlan kakaópor
👉 3 kávéskanál vörös ételfesték
👉 2 tojás
👉 1.5 dl olaj
👉 1.5 dl író
👉 1 teáskanál szódabikarbóna
👉 1 csipet só
👉 0.5 csomag sütőpor

A krémhez
👉 30 dkg mascarpone
👉 25 dkg porcukor
👉 10 dkg vaj

Elkészítés:

A lisztet egy tálban keverd össze a kakaóporral, a sóval, a szódabikarbónával és a sütőporral. Egy másik tálban keverd habosra a cukrot a tojásokkal, add hozzá az írót, az olajat, és fokozatosan adagold bele az ételfestéket. Add hozzá a kakaós lisztet is, és keverj belőle csomómentes tésztát. A masszát egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt, húszcentis tortaformában, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd meg. Ha kész, borítsd ki a formából, és hagyd kihűlni. A krémhez a vajat keverd ki a porcukorral, majd add hozzá a mascarponét, és alaposan keverd össze. Akkor jó, ha habos állagú. A kihűlt piskóta tetejéről egy vékony réteget szelj le, a maradék tortát pedig vágd ketté. A mascarponés krém egyharmadát oszd el az egyik piskótalapon, és helyezd rá a másikat. A krém maradékával vond be a torta tetejét és oldalát. A levágott piskótadarabot morzsold össze, és szórd meg vele a tortát.