A hideg, tejszínes eperkrémleves édes ízével akár desszertként is működik.


A jó idő a hideg gyümölcslevesek szezonját is elhozza. A tejszínes eperkrémleves selymes, a sok gyümölcsnek köszönhetően édes, és annyira finom, hogy leginkább egy nagy tál fagyira emlékeztet. Meg finomabb, ha néhány szép mentalevelet is turmixolsz hozzá.

Hozzávalók 4 személyre

👉 1 kg eper
👉 5 mentalevél
👉 3 dkg vaj
👉 3 evőkanál cukor
👉 2 dl habtejszín
👉 2 dl tejföl
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 0.5 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Az eprek levelét vágd le, a gyümölcsöket alaposan mosd meg, és egészben hagyva, olvasztott vajon kis lángon kezdd el fonnyasztani őket. Amikor elkezdtek levet ereszteni, szórd meg őket a kétféle cukorral, a reszelt citromhéjjal, forrald össze, amíg szirupos lesz, és ekkor öntsd fel két deci vízzel. A tejszínt és a tejfölt egy tálban keverd össze, óvatosan csorgasd az eperhez. Dobd hozzá a mentaleveleket, és turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítsd.