A sok-sok darált hússal készülő görög rakott krumpli feta sajttal a tetején a legfinomabb, de ha nem annyira szereted, trappistát is olvaszthatsz rá.


A görög rakott krumpli valójában nem más, mint egy pofonegyszerű elven működő egytálétel: a darált húst mediterrán zöldfűszerek dobják fel, és gazdag tejszínes szósztól lesz szaftos. A tetejére mehet feta vagy trappista sajt, ki mit szeret.

Hozzávalók 4 személyre

👉 70 dkg krumpli
👉 40 dkg darált hús
👉 15 dkg feta vagy trappista sajt
👉 2 dl tejszín
👉 1 hagyma
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 evőkanál étkezési keményítő
👉 1 teáskanál bazsalikom
👉 1 teáskanál oregánó
👉 1 kávéskanál majoránna
👉 só
👉 bors
👉 olívaolaj
👉 vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

A krumplit hámozd meg, vágd vastagabb karikákra, és sós vízben főzd ki. Nem kell, hogy teljesen megpuhuljanak, mert utána még sülni fognak, fontosabb, hogy ne essenek szét. A hagymát aprítsd fel, és olívaolajon párold üvegesre. Ha már puha, nyomd hozzá a fokhagymagerezdet, együtt pirítsd egy percig, majd add hozzá a darált húst. Sózd, borsozd, szórd meg bazsalikommal, oregánóval, majoránnával, és kevergetve süsd fehéredésig. Közben a tejszínt keverd el az étkezési keményítővel, öntsd a kisült húsra, és egy-két perc alatt forrald össze, amíg besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígítsd. Ha kész, húzd le a tűzről. Az időközben kifőtt krumplit szűrd le. Egy tepsit kenj ki vajjal, oszd el benne a krumplit és a darált húst, keverd őket jól össze, a tetejét szórd meg morzsolt vagy reszelt sajttal, és alufóliával letakarva told 200 fokra előmelegített sütőbe 50 percre. Az utolsó tíz percben vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt megpiruljon rajta.